For more information call 01403 210204

Construction of a retrofit brown roof in Toxteth, Liverpool, UK

Project Background

Toxteth TV building in Liverpool, UK

Toxteth TV is an education facility for children and young adults who have an interest in pursuing a career in media. As part of an ongoing improvement programme it was decided to install a brown roof (also known as a biodiverse roof) on one of the facility’s buildings, John Archer Hall – a former school building dating back to the Victorian era. It is intended that the brown roof will help reduce energy bills, provide an education feature, and help increase city-centre biodiversity.

Planning consent for the project was obtained from Liverpool City Council, as “engineering operations” and “change of use” permission was required.

Brown Roof Construction

Brown roof construction in progress

The brown roof was constructed by specialist contractors, Evergreen Roof Gardens, using a simple layer build-up designed to minimise lifecycle cost.

A waterproofing membrane incorporating a root barrier was first laid on the roof. This was followed by a drainge layer consisting of an Oldroyd separation fleece, an Oldroyd Xv 20 GreenXtra drainage layer (min 49% recycled), and Oldroyd Tp Filter Fleece. Finally 50 - 150 mm of substrate was laid on top of the drainage layer. The depth of the substrate was deliberately varied between 50 and 150 mm to encourage diverse flora establishment.

Biodiversity Features and Disabled Access

This brown roof uses a variety of substrates in the soil, increasing biodiversity

Access to the roof is provided by lift and a wheelchair-compliant path was installed along the length of the roof.

To try and maximise biodiversity on the brown roof, a wide range of substrates were used. These included crushed brick, English rounded pebbles, iron sand, and formulated soil. To encourage quick colonisation of the brown roof it was seeded with a wildflower mix obtained from the National Wildflower Centre in Merseyside.

A number of features were added to increase biodiversity, such as rainwater pools and small piles of logs

Landscaping features including rainwater pools, pebble mounds, and small “log piles” were included in the roof design to encourage biodiversity. It is also intended that bat boxes and bird boxes will be installed in a sheltered area near the main roof.

Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Share on Pinterest

For more information call 01403 210204